donderdag 29 september 2016

Grafische partituur 'Jungle;

Dit is mijn grafische partituur over de Jungle.


Uitleg van de grafische partituur

Een grafische partituur is een tekening waarin klanken worden verduidelijkt. Kinderen leren spelen met klanken en klankverschillen als toonhoogte, hard-zacht, lang- kort, etc.
De grafische partituur die ik heb gemaakt gaat over dieren en dingen die in de jungle aanwezig zijn.

De letters die rood zijn worden het hardst uitgesproken, De letters die blauw zijn iets zachter, en de letters die groen zijn het zachtste. Bij de woorden die geheel één kleur zijn is er geen verschil in volume.
De grafische partituur is geschikt voor de onderbouw. Wanneer je de partituur samen neemt met de onderstaande opdracht kan ook de bovenbouw hier mee aan de slag.

De partituur is geschikt voor de onderbouw omdat de klanken herkenbaar zijn voor jonge leerlingen. Zij kunnen de geluiden maken en zullen hier weinig moeite mee hebben.

De grafische partituur 

Uitleg van de opdracht

Na het maken van de tekening heb ik hier een opdracht aan verbonden. Ik deel de klas in twee groepen op. Groep 1 maakt de geluiden die in regel één staan, en groep 2 maakt tegelijkertijd de geluiden die in regel twee staan.
Hier heb ik ook de tekeningen in woorden uitgeschreven met de bijbehorende kleurverschillen. Zo is het makkelijker om te begrijpen welk geluid er gemaakt moet worden.

Voor wie is de opdracht geschikt? 

De partituur en de opdracht samen zijn geschikt voor de bovenbouw. Dit omdat de kinderen worden uitgedaagd de simpelere klanken samen te nemen met lastigere klanken. Ook maken de kinderen kennis met herhalingen en leren de kinderen dat er klanken door elkaar kunnen worden gemaakt. 
De uitdaging is dat kinderen focus moeten houden bij hun eigen zang en ze moeten leren dat ze niet worden afgeleidt door de andere groep. 
De opdracht 

Feedback:

Ik heb feedback gevraagd aan mijn muziek docente Nanda. Dit deed ik na het maken van de grafische partituur. Zij gaf mij aan dat de partituur alleen niet geschikt is voor de bovenbouw. De tekeningen zijn te makkelijk en ik kan er geen les mee vullen. Zij gaf mij de tip om er een opdracht bij te maken waarbij de kinderen worden uitgedaagd.
Na deze feedback ben ik begonnen met het maken van een opdracht waarbij de kinderen gelijkertijd verschillende klanken op verschillende manieren moeten zingen.

Liefs,


Lisanne 

maandag 19 september 2016

Tekenen met Oost Indische inkt en Ecoline

Reflectieformulier

Betekenis

Geef aan op welke manier je de inhoud van de opdracht hebt verwerkt en vertel daarbij je associaties. 

De opdracht was om een angstaanjagend monster te creëren op een ansichtkaart.

Bij een griezelig monster denk ik gelijk aan grote tanden, lange nagels, donker, niet aaibaar, een enge blik in de ogen en een erg groot figuur.

Ik heb geprobeerd al mijn associaties toe te voegen in mijn tekening en zo een 'eng' monster te tekenen. 

Vorm 

Leg aan de hand van je resultaat uit welke beeldaspecten je hebt toegepast. 

Mijn tekening is gemaakt vanuit kikker perspectief. Dit is misschien een beetje lastig te zien, maar de bedoeling was dat het lijkt alsof mijn monster naar voren gebogen staat en iets over je heen hangt. 

Om mijn monster eng te maken heb ik geprobeerd verschillende texturen te tekenen. Zo heb ik door het slangen motief op de kop ban mijn monster hem niet zacht laten lijken, maar juist extra griezelig, Ook door de grote tanden en de boze ogen vind ik mijn monster eng.
Als eerst heb ik mijn monster getekend met Oost Indische inkt. Hierna ben ik met Ecoline in de kleuren rood, groen, geel en blauw over mijn monster heen gegaan. 
Doordat ik de kleuren op de achtergrond in elkaar over heb laten lopen wordt de tekening mysterieus. 

Materie 

Met welk materiaal heb je gewerkt? Wat vond je van het gebruik van dat materiaal? Had je nog andere materialen willen gebruiken?
- Papier 
- Potlood
- Oost Indische inkt
- Kroontjespennen om met de Oost Indische inkt te schrijven
- Verschillende kleuren Ecoline
- Dun kwastje 
- Water 

Ik vond het fijne materialen om mee te werken. Wel was het wennen om met een kroontjespen te werken, er ontstonden namelijk snel grote druppels inkt. 


Beschouwing

Welke beelden heb je gebruikt om je te laten inspireren over het onderwerp? Welke beelden hebben je goede informatie gegeven over de beeldaspecten? Welke voorbeelden hebben je op een spoor geet voor het werken met het materiaal en de techniek? 

Ik heb gebruik gemaakt van verschillende plaatjes van monsters. Toen ik op www.google.nl monsters intikte kwamen er verschillende leuke en griezelige monsters naar voren. Voornamelijk vond ik hele schattige monsters. Ik heb van meerdere monsters een kenmerk gebruikt in mijn tekening. Omdat ik wilde dat mijn tekening ook eng werd, ben ik verder gaan kijken naar echte foto's in plaats van plaatjes. Door deze zoekopdracht kwam ik bij monsters uit films terecht. 
Afbeeldingsresultaat voor monster eng Afbeeldingsresultaat voor monster eng

Werkwijze 

Had je al eens eerder met dit materiaal en deze techniek gewerkt? Wat heb je daarover nieuw ontdekt? Wat vond je lastig?

Ik heb vaker gewerkt met Oost-Indische inkt en een kroontjespen. Dit was echter toen ik zelf nog op de basisschool zat. Veel kan ik me niet van herinneren van wat ik toen moest maken. Wel weet ik nog dat ik het een hele leuke opdracht vond.
Wat ik lastig vond aan de inkt was dat het snel druppelde. Ik wilde voorkomen dat er druppels op mijn tekening kwamen, maar helaas is dit niet gelukt. Er kwam een druppel op maar deze heb ik zodanig verwerkt dat hij niet meer opvalt.
Met Ecoline had ik nog nooit gewerkt. Ik vond het lastig om hier de juiste hoeveelheid van te gebruiken. 

Onderzoek 

Beschrijf en laat met beelden zien welke stappen je in het werkproces hebt gezet. Welke keuzes je hebt gemaakt en waarom? Hoe heb je de andere 5 componenten in dit proces meegenomen?

Als eerste ben ik begonnen met het maken van een schets

Aan deze schets heb ik enge details toegevoegd, zoals tanden en stekels. 

Hierna ben ik begonnen met de Oost Indische inkt. Ik ben gestart met een schubben motief op de kop van het monster. 

Nadat ik klaar was met de schubben, liet ik een druppel inkt vallen op mijn tekening. Ik heb hier twee neusgaten van gemaakt. 


Vervolgens heb ik mijn monster verder aangevuld met verschillende motiefjes. 

Hierna heb ik met Ecoline op een oefenblaadje verschillende kleuren getest en hoe deze in elkaar over zullen lopen.
Ik heb hierna mijn hele monster ingekleurd met verschillende kleuren Ecoline. Ook heb ik de achtergrond geschilderd. 


En dit is het eindresultaat!

Wat ging er goed?

Ik vind de verschillende patronen en motieven in mijn monster erg goed gelukt. Hij ziet er totaal niet aaibaar uit. Ook vind ik de overlap van de kleuren Ecoline goed gelukt. Het geeft een erg bijzonder effect op de achtergrond. 

Wat kan er beter?

De volgende keer kan ik mijn monster enger maker door donkerdere kleuren te gebruiken en meer enge details toe te voegen. 

Een stadspark in herfstsferen

Betekenis

Geef aan op welke manier je de inhoud van de opdracht hebt verwerkt en vertel hierbij je associaties die je hebt met het onderwerp. 

De associaties die ik heb met de herfst zijn voornamelijk wandelingen door het bos en het kijken naar de verschillende kleuren blaadjes. Ikzelf woon tegenover een weiland met veel fruitbomen. In de herfst zie ik alle blaadjes veranderen van groen naar oranje, geel, rood en bruin. Prachtig vind ik dat! 

Deze associatie heb ik in mijn tekening verwerkt door vooral nadruk te leggen op de verschillende kleuren van de herfst. 

Vorm 

Leg aan de hand van je resultaat uit welke beeldaspecten je hebt toegepast. Waar in het werk is dat goed te zien?

Bij mijn tekening heb ik gekozen voor het mens-perspectief. Je bekijkt de tekening uit de ogen van de mens. 
Ook heb ik gebruik gemaakt van verschillende technieken om diepte te creëren. Namelijk:
- Verschillen in grote
- Bij de achterste bomen heb ik minder details toegevoegd dan bij de voorste bomen
- De bladerdakken van mijn bomen overlappen elkaar

Door het gebruik van deze technieken is de diepte in mijn tekening goed zichtbaar geworden. 

Naast diepte zie je bij mijn tekening veel verschillen in kleur. Zo heb ik gekeken naar waar ik de zon vandaan wilde laten schijnen. Nadat dit bepaald was, heb ik schaduwen en slagschaduwen geverfd. 

Materie

Met welk materiaal heb je gewerkt? Wat vond je van het gebruik van dat materiaal? Had je nog andere materialen of gereedschappen willen gebruiken en zo ja waarom?

Ik heb de volgende materialen gebruikt:
- Dik vel papier
- Dun potlood
- Liniaal
- Dikke kwast
- Dunne kwast
- Potje water
- Verf in de primaire kleuren
- Witte verf
- Mengbakje 

Ik had het fijn gevonden als er ook gebruik gemaakt kon worden van sponsjes, Dit omdat ik vind dat je door middel van een sponsje mooie overlap kan creëren in kleuren. 


Beschouwing

Welke beelden heb je gebruikt om je te laten inspireren over het onderwerp? Welke beelden hebben je op goede informatie gegeven over de beeldaspecten? Welke voorbeelden hebben je op een spoor gezet voor het werken met het materiaal en de techniek?

Om inspiratie op te doen voor deze opdracht heb ik gekeken naar heel veel verschillende plaatjes op het internet. Ook heb ik oude foto's bekeken waarop bomen te zien zijn in herfstkleuren. Door het kijken naar de verschillende plaatjes, kwam ik erachter dat ik graag een foto wilde waarop alle herfstkleuren goed te zien zouden zijn.

Ook heb ik gelezen in het boek 'Laat maar zien - Jos van Onna, Anky Jacobse' over de verschillende beeldaspecten. Het boek gaf mij duidelijke informatie over ruimte, kleur, vorm en texturen. 

Door de informatie die we hebben gekregen in de les heb ik geleerd met de materialen om te gaan. Ook doordat we voorbeelden te zien kregen en persoonlijke hulp kregen ben ik begonnen met de technieken. 




Mijn inspiratie foto








Werkwijze

Had je al eens eerder met dit materiaal en deze techniek gewerkt? Wat heb je daarover nieuw ontdekt? Wat vond je lastig?
Ik heb vaker gewerkt met verf en de primaire kleuren. Het mengen ging hierdoor best wel goed en kreeg ik de kleuren die ik wilde hebben. Nieuw voor mij was het werken met lijnperspectief. Ik vond het erg lastig om de juiste hoofdlijnen te vinden en te bepalen waar ik mijn horizon neer moest zetten. 
Ook heb ik geleerd dat water bij verven heel belangrijk is. Zelf ben ik begonnen met te dikke verf. Te dikke verf zorgt ervoor dat de lijnen in je schilderij erg hard worden en dit is niet realistisch. Ik heb geleerd dat het beter is om heel dun te beginnen en meer laagjes te moeten schilderen dan in één keer een dekkende laag aan te brengen. 

Onderzoek

Beschrijf en laat met beelden zien welke stappen je in werkproces hebt gezet. Welke keuzes heb je gemaakt en waarom? Hoe heb je de andere 5 componenten in dit proces meegenomen?


                                          Als eerste heb ik horizonlijnen getrokken en de verticale lijnen gezet                                                        







                                                                       Hierna heb ik de schets verder uitgewerkt.                                                                                                                                               
Vervolgens ben ik begonnen met het invullen van de bomen. Door de verf te mengen met veel water werden de kleuren erg licht en kon ik de schaduwen duidelijk maken

Nadat ik de boomstammen af had ben ik begonnen met het mengen van rood en geel. Met de grote kwast ben ik dit deppend aan gaan brengen op mijn schilderij. 

Door verschillen te maken ik kleuren komen de herfstkleuren goed naar voren en wordt de diepte duidelijker. Ook op het grondvlak is nu te zien welke plekken in de zon staan en welke niet. 

Hier ben ik mee door gegaan en zo heb ik het gehele grondvlak ook gekleurd gekregen. Daarna ben ik begonnen met de slagschaduwen van de bomen. Door deze donkerder te verven komen deze duidelijk naar voren. 

                                                                                      En dit is het eindresultaat                                                                      

Wat vind je geslaagd?

Ik vind de kleurverschillen in mijn tekening goed gelukt. Mijn tekening geeft duidelijk de herfst weer. Ook vind ik mijn bladerdak erg realistisch. 


Wat kon beter?

Ik vind het bankje en het pad op mijn tekening minder goed gelukt. Het bankje was te gedetailleerd om duidelijk in beeld te zetten. Ook is mijn pad een beetje in het niks verdwenen.    



dinsdag 6 september 2016

Welkom op mijn webblog!

Hoi!
Welkom op de pagina van mijn blog. Ik ben Lisanne Severs en ben een studente aan de Pabo van de Hogeschool in Utrecht. Ik ben 17 jaar oud en woon in Culemborg.
Naast mijn studie sport ik graag. De sport die ik speel is basketbal. Samen met een heel gezellig team train ik twee keer in de week en spelen we wekelijks een wedstrijd. Ook doe ik graag veel gezellige dingen met vrienden en vriendinnen.
Op deze pagina plaats ik opdrachten van school en mogelijk andere dingen. :)
Hopelijk vinden jullie het leuk om mijn avonturen te lezen en er mogelijk ideeën uit op te doen.
Liefs,
Lisanne